31 Aralık 2014 Çarşamba

Ian Robertson "Zafer Sarhoşluğu"

Zafer Sarhoşluğu bence tam zamanında çıkan bir kitaptı. Özellikle girişte Türkçe baskıya önsöz olarak yazılmış kısım, bu zamanlamanın güzelliğini daha da ön plana çıkarır biçimde. Okursanız, aynı şeyleri düşüneceğiz muhtemelen.

Picasso'nun Oğlu'nun Gizemi adlı ilk bölümde bireyin varoluşunun parçası başarılı olma ya da başarısız olma durumunu irdeliyor yazar. Bunu yaparken de Picasso'nun oğlunun üzerinden gidiyor bölüm. Başarılı bir babanın kaybeden oğlu olmak nedir? Bunun nasıl başa çıkılır - ya da aslında çıkılmaz? Kaybeden olmaya mahkum olmak nereden gelir?

Özellikle başarılı ve ekonomik durumu iyi ailelerin çocuklarının daha depresif insanlar oldukları üzerine yapılan bir test ilgi çekici. Yoksul semtlerdeki liselilerin, zengin çocuklarının gittiği lisedekilere göre aslında daha şanslı olduğu gibi bir sonuca bile varabilirsiniz.

Başarma hırsının bireyin yapısında ne kadar yeri olduğu ve bunun getirilerini sorguluyor yazar. Gizem olarak adlandırdığı farklı vaka - durumları okurla beraber çözmeye giriştiği bölümlerde genellikle popüler isimler yer alıyor. İlk bölümde nasıl Picasso bizleri karşılıyorsa, ilerleyen sayfalarda örnekler içinde dünya siyasi tarihinden bir çok güçlü karakter karşımıza çıkıyor. Tabi kazananın bir de kaybetme yönü var; örneklerin tamamı sizi güce tapmaya yönlendirmekten ziyade, tam da dedikleri gibi, bilinçli bir güce sahip olma ve bunu kullanmaya yönlendiriyor.

Örneğin Oscar ve Nobel Ödülleri'ni ele aldığı bölümde, bu ödül sisteminin gizemine değiniyor. Bireyin kendi hayatı üzerinde kontrolünü artırmaya yönelik bir teşvik sağlayacağını iddia ettiği bu ödüllerin diğer yanına, yarattığı stres ve kaygıya da dikkat çekiyor. Her şeyin iki yüzü vardır, değil mi?

Güçlü olmanın anlamını açıklarken, gücün bireyin yaşantısında nasıl devam ettirici bir niteliğe sahip olduğu da kitapta yer alan konulardan biri. Şans eseri ya da kazanılan gücün niteliği üzerine düşünmeye itiyor metin.

Çeşitli örnek ve deneyle zenginleştirilmiş ve okuru sıkmadan düşünmeye yönlendiren bir kitap Zafer Sarhoşluğu. Başarı üzerine, güç üzerine ister akademik hayatınızda ister çalışma hayatınızda ister sosyal hayatınızda kullanabileceğiniz çıkarımları yapmaya sizi teşvik ediyor. 

Hiç yorum yok: