9 Şubat 2014 Pazar

Craig Thompson "Blankets"

İnancın sarsılışı.

Belki herkes bir kez, İsa gibi "Neden beni terk ettin?" diye sormuştur. Umutsuzluğun ve mutsuzluğun tavan yaptığı günlerde insanın kendi sesini duyan hiç bir şey olmadığını düşünmesi benim gözümde oldukça normal ve insani.

Yaşanan hayalkırıklıkları kalbinize kadar saplandığında, her şeye olan inancınız yitmesi gibi; arkadaşa, aileye, sevgiliye, oy verdiğiniz siyasi partiye ya da dine, ya da Tanrı'ya...

Burada derin bir sorgulamaya girmek gibi bir niyetim yok, kaldı ki dünya üzerinde insanların ne düşündükleri beni artık ilgilendirmediği gibi, bireysel sonuçlara yol açan toplumsal ya da dünyevi, diyelim felaketler haricinde toplumla beni ortak paydada buluşturabilecek bir şey de kalmadı.

Neyse, neden bunları yazdığıma dönebiliriz.

Craig Thompson'ın kendi hayatından yola çıkarak yazdığı Blankets, Hıristiyan bir aile içinde yetişen bir çocuğun yetişkinliğe doğru aldığı yolda yaşadıkları ve gittikçe Hıristiyanlıktan uzaklaşmasını konu alan bir çizgi roman.

Haliyle, yazıya giriş yapmaya çalıştığım satırlar da bu sebeple sizinle buluştu.

Thompson'ın hikayeyi anlatış biçimdeki saflık ve çocuksu yan, dönemlere yansıyan ve yaşının gereğince büründükleri hava gerçekten tatlı. Hani iç acıtan tatlı olur ya, yer yer öyle. Özellikle ilk aşkıyla ilgili yaptığı samimi itiraflar ve duygularının yoğunluğu, belki okurken sizin de gözlerinizin dolmasına sebep olabilecektir.

Haricinde, elbette vurgulamaya çalıştığım asıl şey gibi, irdelenen asıl konu Hıristiyanlık inancı ve Tanrı kavramı. Cennet ve cehennem kavramları üzerine sıkça sorgulamaya giren yazar, bunu yer yer kendi içinde yaparken, bazen de karakterler üzerinden okuyucuya sunuyor. Başkalarının gözüyle sunduklarına daha sonra kendi gözüyle, kendi çizgileriyle ve yorumuyla bakabiliyoruz.

Uzun bir çizgi roman ancak kendimi o kadar kaptırdım ki bir günden az bir sürede bitti. Ayrıca zor okunan değil, hızla ve kolay okunan bir eser Blankets.

Etkileyici bir büyüme hikayesini ve dünyayı idrak hadisesini Thompson'ın çizgileriyle okuma zevkini yaşamak isteyen herkese öneririm.

Hiç yorum yok: