10 Şubat 2014 Pazartesi

Vera Brogsol "Anja's Ghost"

Bu haftayı tamamen çizgi romanlara ayırdım. Sadece çizgi roman okuyorum ve bir süre blog'da çizgi roman sezonu yaşayacağımızı şimdiden söylemek isterim. Bence eğlenceli ve zevkli geçen bu süreçten umarım siz de takip ederek iyi zaman geçiriyorsunuzdur.

Henüz, yeni okuduğum Vera Brogsol'dan Anja's Ghost.

Anja, Rusya'dan Amerika'ya göç etmiş bir ailenin kızıdır; annesi ve küçük kardeşiyle beraber yaşamaktadır. Gizli gizli içtiği sigarasıyla, diyet tutkusu ve okulun basketbol takımının popüler oyuncusu olan bir erkek öğrenciye olan aşkıyla klasik bir liseli görüntüsü çizmekte; en yakın arkadaşı olan İrlanda asıllı bir başka kızla kurduğu arkadaşlık ve okulda fazla popüler bir tip olmamasıyla sıradan bir öğrenci hayatını yaşamaktadır.

Dersleri ortalama olan Anja, bir gün kafa dinlemek için gittiği yerde, üzeri örtülü bir kuyunun içine düştüğünde ise hayatında yeni bir dönemin başlayacağından habersizdir.

En başta, okurken, kitabın adının Anja's Ghost olmasından dolayı Anja'nın kuyuda öleceği ve bir hayalet olarak yaşayacaklarını okuyacağımı düşünmüştüm ki yanıldım.

Kuyuda, yıllar önce bir cinayet kurban gittiği söyleyen bir kız olan Emily'nin kemikleri ve orada bulunan ruhu ile tanışacaktır. Emily'nin kemiklerinden birinin Anja'nın çantasında kuyudan çıkmasıyla beraber Anja'nın artık hayatı değişmekle kalmayacak, yakın arkadaşı ve akıl hocası bir hayalet olacaktır.

Bir yandan aşık olduğu çocuğa açılmaya, popüler ve ders notları yüksek bir öğrenci olması konusunda ona yardım eden Emily, diğer yandan Emily'nin katilini yıllar sonra bulma amacı eşliğinde Anja'nın başından geçenleri hikayenin devamında bulabilirsiniz.

Amerikan toplumu içinde, asimile olmak ya da uyum sağlamak konusunun göçmenler üzerinden yer yer göndermeler ile ele alındığı Anja's Ghost, bir saat içinde bitirebileceğiniz bir hikaye olmanın yanı sıra, tatlı bir gençlik hikayesi okuma şansını da sunuyor.


Nasıl tanımlasam bilemedim ama gerçekten "temiz" ve göz yormayan çizimlerine ek olarak, kullanılan yazı karakteri ve renk seçimi ile de okuma sürecinde okuyucunun hızını bence etkileyen ve sürükleyici hikayesinden ziyade artı puanlar olarak kitaba geri dönüş sağlayabilecek detaylardan birkaçı.

Hiç yorum yok: