27 Ağustos 2014 Çarşamba

Ransom Riggs "Bayan Peregrine'in Tuhaf Çocuklar"

Bayan Peregrine'in Tuhaf Çocukları bir çok yerli ve yabancı kitap blog'unda ve Goodreads'te karşıma çıkıp duruyordu. Yazarı Ransom Riggs hakkında hiçbir fikrim yoktu ancak okuduğum yorumları da göz önüne alarak (Doğal olarak, ya ne yapacaktım?) kitabı alınacaklar listeme ekledim.

Elbette araya onlarca kitap girdiği ve benim işi bırakmamın, İstanbul'dan bir süre ayrılmamın da etkisiyle kitabı almam bir süre ertelendi. Ta ki yazlık bir bölgede, bir öğle saatlerinde "kitap krizi" gelmişçesine kitapçıya daldığımda ve aradığım kitabı bulamadığımda onunla karşılaşana kadar. Kapıya yakın bir yerde duruyordu ve "e ben bunu alacaktım yaaaa" diyerek almam için bana bakıyordu. Aldım, almasam zaten şu an bu yazıyı yazamazdım.

Roman, baş karakterimiz, on altı yaşında Jacob'un ağzından anlatılıyor.  İkinci Dünya Savaşı (Bu blog gerçekten İkinci Dünya Savaşı'ndan kafasını kaldıramıyor adeta) sırasında hayatta kalan dedesinin anlattığı birbirinden garip masallar ve bu masallara eşlik eden fotoğraflara yıllarca inanarak büyüyen Jacob'un, büyümenin getirdiği gerçeklikle yüzleşme sonucunda, bu masalların ve fotoğrafların aslında sadece kurgular, hayaller ve fotoğraf hileleri olduğunu keşfetmesiyle başlıyor.

Dedesinin yaşadığı garip bir olayın ardından ruhsal sorunlar içine sürüklenen Jacob, sorunlarının üstesinden gelebilmek için dedesinin kendisine anlattığı hikayelerin gerçekleştiği, Bayan Peregrine'e ait eve gitmeye karar verir. Böylece hikayelerin gerçek dışılığıyla karşılaşacak ve gerçeği gözleriyle görmesinin ardından sorunları da son bulacaktır. Psikiyatrının tavsiyesiyle, babasıyla beraber adaya doğru yollanır ve her şeyin cevabını bulacağı bu adadaki serüveni başlar.

Birbirinden ilginç, gerçek koleksiyonculardan toparlanmış fotoğrafların eşlik ettiği roman hakkında daha fazla şey yazmayacağım ve sürprizleri sizlere bırakacağım. Okuyarak keşfedeceğinizden, bu süreçten de keyif alacağınızdan eminim.

Ben kitabı gerçekten sevdim, hatta bazen aklıma Neil Gaiman bile geldi. Sürükleyici, farklı karakterlerle ve hızlı olay akışıyla bir günde çabucak bitirebileceğiniz güzel bir roman Bayan Peregrine'in Tuhaf Çocukları. 

1 yorum:

Unknown dedi ki...

baya bi enterasanmis yahu..


www.hikayeizle.com