10 Ekim 2014 Cuma

Başka Diyarların Felsefeleri

Say Yayınları "Herkes İçin Felsefe" diyerek "Başka Diyarların Felsefeleri - Hint, Çin ve Tibet Düşünceleri" adlı kitabı geçtiğimiz aylarda dilimize kazandırdı. Roger Pol Droit yönetiminde, farklı isimlerin adı geçen coğrafyalar/kültürler/felsefeler üzerine yazdıkları yazılardan oluşan kitap, konuya benim gibi yabancı olan birisinin dahi biraz dikkatini yoğunlaştırırsa okuyabileceği bir dilde yazılmış.

Yer yer aynı satırı ya da paragrafı bir kaç kere okumam gerekti, dediğim gibi konuya yabancı birisi olarak okumaya başlamıştım.

Hint felsefine dair okumaya başladığınız satırlarda karşınıza ilk olarak "veda" metinleri çıkıyor. Hint dilinin en eski şiirleri olarak kabul edilen ve Tanrı'yla bağlantı kurmak amacını taşıyan veda metinleri üzerine kapsamlı bir bilgilenme sunan bölümde ayrıca Sankristçe metinlere ve yorumlarına da yer veriliyor.

Çin felsefesini ele almadan önce ise Çin'in genel olarak kurucu ideolojisine, toplumsal, siyasi ve askeri yapılanma içinde bu ideolojinin etkilerine değiniliyor. Günümüze dek uzanan bazı değerleri görebileceğimiz bu eski kültürün temel taşlarına, Çin'in yazınında ve kültüründe önemli yer tutan yapıtlar - metinler üzerinden yer veriliyor.

Son olarak Tibet düşüncesinin ele alındığı kitapta, Tibet ve Budist düşünce üzerine kapsamlı bir anlatım yer alıyor. Konfüçyüs ile sıklıkla karşılaşılan bu bölümde, önde gelen Tibet düşünürlerinin fikirlerini okuyabilirsiniz.

Var olma, iyilik, kötülük, Tanrı, ahlak, yaşam gibi konularda onlarca detayla beraber ufkunuzu açabilecek olan farklı görüşleri okurken eliniz sık sık satırların altını çizmek için kaleminize gidebilir.

Bölüm sonlarına eklenen sözlüklerin ve makaleler ya da metinlerin başına eklenen açıklamaların da oldukça faydasını gördüm, belirtmek isterim. Zira duymaya alışık olmadığımız belki de hiç duymadığımız bir çok kavramla karşılaşıyoruz kitabı okurken.

Günlük hayatımızda o kadar fazla şeye uyarlayarak pratikte de kendimizce yorumlayabileceğimiz bir çok düşüncenin derli toplu biçimde, bir kaynak kitapçasına elinizin altında durmasını istiyorsanız, felsefeye ve Hint, Tibet ve Çin düşüncelerine özel bir ilginiz varsa ya da bu felsefelerle tanışmak istiyorsanız tavsiye edebileceğim bir kitap. Öte yandan serisinin devamında "hangi başka diyarların felsefelerinin de" yayınlanacağını merakla beklemekteyim.

Hiç yorum yok: