13 Aralık 2014 Cumartesi

Heinrich Schliemann "Troas'ta Yolculuk"

Heinrich Schliemann, yedi yaşında kendisine doğum gününde babası tarafından armağan edilen "Resimli Dünya Tarihi" ile tarih ve arkeolojiye ilgi duymaya başlamış, kimileri için arkeolojinin babası olarak kabul edilen bir tüccar ve arkeolog. Arkeolojiye olan ilgisi ve tutkusunun etkisiyle yoksul bir aileden gelip farklı işler ve ülkelerde yaşayarak edindiği servetini, büyük tutkusu haline gelen Homeros'un anlatılarında geçen Troya'yı keşfetmek urğuna harcar. Say Yayınları'nın Yedi İklim Tarihi serisinden çıkan Troas'ta Yolculuk adlı bu kitap ise Schliemann'ın Troya'nın izini sürme yolculuğunu birinci elden okura sunuyor.

13 Mayıs 1881'de Çanakkale'den yola çıkıyor Schliemann. Hisarlık, Kestanbol, Babakale, Asos, Papazlı, Altınoluk, Edremit, İda, Gargaros, Büyük Pınarbaşı, Dalyanköyü, Çanakkale şeklinde ilerlediği yol boyunca yalnızca coğrafi ve arkeolojik notlar almakla kalmayan yazar, aynı zamanda dönemin coğrafyasında yaşayan halka dair de pek çok ayrıntıyı notları arasına almış. Nüfusun yapısı, toprakların el değiştirmesinde incelikli durumlar yazarın da birinci ağızdan dinlediği bilgilere dayanarak okura sunulmuş.

Yolculuk boyunca karşılaştığı Türkler'in adetlerine, ziyaret ettiği köylerin acılı anılarına, dönemin insanlarının yardımseverliğine ve genel alışkanlıklarına da sık sık takdir ederek yer veriyor Schliemann.

Troya kazıları sırasında çekilen fotoğraflar, bölgenin geneline dair fotoğraflar ve haritalar kitabın sonundaki ekler kısmında yer alıyor; halkın da dahil olduğu çalışmaların yansıdığı bu fotoğrafları görmek güzel.

Hayatımın büyük bir kısmında hemen her yaz kısa ya uzun süreliğine de olsa zaman geçirdiğim bir coğrafyaya dair bu kitabı okumak  güzeldi; aynı zamanda arkeoloji ile ilgilenenler için de faydalı bir kaynak olduğunu düşünüyorum, okuması da zevkli, siz de sayfalar ilerledikçe yazarla beraber yürüyorsunuz, eğer bölgeyi tanıyorsanız, adımlarını attığı yolları bile gözünüzde iyi kötü canlandırabilirsiniz.

Hiç yorum yok: