11 Aralık 2014 Perşembe

Mini Röportaj: April Yayıncılık

Yılın sonuna sayılı gün kalmışken, ki zaten yılın başladığı andan itibaren sonuna her zaman sayılı gün vardır, bir mini röportajda daha sıra...

2013'te yayınladıkları "Hınç"ın devamını sabırsızlıkla beklediğimi buradan vurgulayarak, April Yayıncılık'a ve soruları yanıtlayan Nazlı Berivan Ak'a teşekkürlerimi de ileteyim buradan ve sizleri röportajla baş başa bırakayım.

2014 sizin için nasıl geçti? Sizin izlenimlerinize göre okurlarca en çok sevilen kitaplarınız hangileri oldu?
2014, Türkiyeli yazarlarımıza ağırlık verdiğimiz, başarılı bir sene olarak geride kalmak üzere. Tuna Kiremitçi imzalı Sonun Geldi Sevgilim, şaşırtıcı ve güçlü bir roman olarak önce kitapçıların, devamında okurların raflarında yerini aldı. Yeni bir edebiyatı, yeni bir anlayışı müjdelemesi bakımında Sonun Geldi Sevgilim çok önemliydi. Hemen devamında bu toprağın polisiyesini yazan Algan Sezgintüredi’nin son kitabını yayınladık: Maktulün Şansı. Polisiye severlerden tam not alan ve Vedat ile Tefo’yu Türkiye edebiyat kahramanları alemine hediye eden Algan Sezgintüredi kitapları sevildi, okunuyor, okunmaya da devam edecek gibi görünüyor.
 Türkçe edebiyatın dışında Tibor Fischer’in Tanrı Olmak Güzel’i, Jodi Picoult’nun Hikayeci’si, Lidia Yuknavitch’in Freud’a Kafa Tutan Kız: Dora’sı ve en son Kurt Vonnegut imzalı Daha Ne Olsun? büyük ilgi ve beğeni gören eserlerimiz oldu. 2015’e heyecanla giriyor olmamızda bu kitapların büyük etkisi var.

2015'teki yayınlayacağınız kitaplar hakkında neler söylemek istersiniz?
 Jodi Picoult serisi devam ediyor. Yeni kitap Leaving Time.
Çilek Kızlar’ın yazarı Joyce Maynard ikinci romanıyla okurlarla buluşacak.
Türkçe edebiyatta yeni isimleri ve yeni kitapları göreceğiz. Çoksatandan ziyade hepsatan kitaplar yayınevimizce yayınlanmaya devam edecek.

Ağırlıklı olarak yöneleceğiniz bir tarz olacak mı 2015'te?
Tematik yayıncılık yapan bir yayınevi değiliz, güçlü, farklı, özgün her türlü edebiyat metnine kapımız açık. Bu dönem kişisel olarak benim ilgimi oyun kitapları çekiyor, ilginç bir kitabın peşindeyim bu sıralar.

Okurla ilk kez buluşacak olan yeni yazarların eserleri 2015 programınızda yer alıyor mu? Bu yazarlar ve eserlerinin öne çıkan özellikleri, farklılıkları neler?
Evet, Türkiyeli ve yabancı yeni yazarlar ve kitaplar var. Ayrıntılar 2015’te.

Sizce 2015 yayıncılar ve okurlar için nasıl bir yıl olacak?
Bu sene e-kitap meselesini daha çok konuşacağız belli ki. Şiirin daha çok gündemimize gireceğini düşünüyorum. Son iki senenin yoğun siyasi gündemi almanakları ve araştırma inceleme kitaplarını tetikleyecek zannediyorum. Gezi romantizmi yerini daha sert ve eleştirel bir yaklaşıma bırakacak yazarlar arasında, romanlarda da üzerinde çalışılmış öfkeyi gözlemleyebileceğimizi düşünüyorum.

Hiç yorum yok: