6 Mayıs 2015 Çarşamba

Jo Nesbo "Kurtarıcı"

Jo Nesbo ile yıllar önce, cidden uzun yıllar önce, Eskişehir'de okurken, İnsancıl'ın dışarıdaki raflarından kitap seçerken tanışmıştım. İlk okuduğum kitabı, o zaman Koridor Yayınları'ndan çıkan Şeytan Yıldızı'ydı. Daha sonra Kızılgerdan'ın da aynı yayınevinden çıkan baskısını almıştım. (Henning Mankell ile de aynı Eskişehir günlerinde, aynı kitapçıda tanışmıştım zaten). Doğan Kitap Nemesis'i basarak Jo Nesbo kitaplarını yayınlamaya karar verene kadar baya zaman geçti açıkçası; ama iyi oldu, umarım bundan sonra serideki sıraya uygun bir şekilde yazarın kitapları yayınlanır. Ancak, şu an serinin ilk kitapları hala Türkçe yayınlanmadı. Bu da bana garip geliyor. Neyse.

Soğuk diyarların, demokrasinin ve adaletin yıkılmaz kaleleri olarak bildiğimiz, refah seviyesi pek yüksek ülkelerin, bu yönlerinin tam tersindeki durumları okuruz Jo Nesbo'nun romanlarında. Çoğu insanın hayallerinde en yaşanılası ülkelerden biri olarak yer alan bir diyara gideriz. Polisiye roman türünde olduğu için, elbette romanlarında bir suç, bir haksızlık, olmaması gereken bir durum vardır. Suçla, suçla ilgili hikayeye dahil olan karakterlerle, suçu araştıran ekiple ve bence Kurt Wallander gibi kendi efsanesini yaratan bir karakter olan Harry Hole'un yapayalnız yaşamı ile örnek ülkelerden biri olan Norveç'in mutsuz, yalnız insanlarına bakarız. Arka sokaklarına, o sokakları dolduran, sokakta yaşayan insanlara, katillere, uyuşturucu satıcılarına, uyuşturucu kurbanlarına, tecavüzcülere, yasadışı örgütlere bakarız.  

Harry Hole serisinin altıncı kitabı olan Kurtarıcı'nın hikayesinden bahsetmeyeceğim. Genelde polisiye romanlar hakkında yazarken bunu yapıyorum zaten eğer blog'un takipçisiyseniz fark etmişsinizdir diye düşünüyorum. Ve, bu açıklamayı da hep yapıyorum. Bunu da.

Neyse.

Birden fazla kez okuduğum, şu ana kadar okuduğum Jo Nesbo kitapları içinde kurgusu bence en kolay anlaşılan roman Kurtarıcı oldu. Sürekli Kuzey Avrupa polisiyesine maruz kalmaktan (ve bu durumdan bir hayli memnun olmaktan) dolayı "gri hücrelerim" (Selam Agatha Christie!) gelişmiş olabilir mi, ki düşük bir ihtimal, bilemiyorum ancak yorumum bu. Kesinlikle okuru çözüme rahat rahat götürecek bir anlatımı var. Az bir dikkatle olan biteni çok net anlayabilirsiniz.

Yakın dönem dünya siyasi tarihinin hikayeyi şekillendiren unsurlardan biri olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bunu Jo Nesbo sıklıkla yapıyor zaten. Avrupa'nın şiddetli değişimler/yıkımlar yaşadığı dönemleri gerek kendi belleğinde, gerekse coğrafyasının belleğinde nasıl bir yer tuttuğunu, günümüze etkilerinin nasıl olduğunu da görebiliyoruz bu şekilde.

Daha önce Harry Hole serisinden bir kitap okudunuz mu, hangi sırayla ve hangilerini okudunuz bilmiyorum ancak Harry'nin hayatının gidişatı yine acı içinde, yine kurum içinde ve özel hayatında yaşadığı sorunlar, çözdükçe daha da mutsuz ve rahatsız olduğu durumlar içinde.

Polisiyeyi küçümsemeyen okurlardansanız ve polisiyeyi kolay yazılan, kolay satılan, kolay okunan bir tür olarak görmeyen bir yazarı okumak istiyorsanız Jo Nesbo sizin için bir seçenek. Bu kitabı okuyacaksanız da, serinin başından başlamadan okumayın. Zira her kitapta ele alınan konu haricinde, Harry Hole serisinin tamamını etkileyen bir konu da her kitapta ayrıca ilerliyor. 

4 yorum:

Unknown dedi ki...

Ben iskandinav polisiyesine "Camilla lackberg" ile başladım. Kolay okunan ama güzel tasvirlerle beni kuzeye çeken romanlardı.Bu arada Ejderha Dövmeli kız serileri girdi.Sonra Jo Nesbo'nun Nemesis ve Şeytan Yıldızı nı okudum. Bu kitap neden bilmem elime yapıştı kaldı. Harry Hole dışındaki karakterleri bir türlü anlamadım :( bırakmayı da Harry'e ihanet olarak görüyorum :) Neyse artık bitince yorum yazarım ..

Kareler Ve Sayfalar dedi ki...

@ Zuhal Akaydın: Selamlar, ben de sizin yerinizde olsam Harry'ye ihanet olarak görürdüm, çok iyi anlıyorum =) Bence kitap bitince fikriniz değişebilir, yorumunuzu da merak ederim. İyi okumalar...

Hayat Kendini Arayıştır dedi ki...

Bende kitabı yeni bitirdim ve fena bulmadım, serinin diğer kitaplarının bu kitaptan daha iyi olduğunu söylüyorlar merak ettim bende.
Bir blgum var oraya yorum olarak ekledim, bakmak isterseniz.:) http://yorumatolyesi.blogspot.com/2016/04/kurtarc.html

Kareler Ve Sayfalar dedi ki...

@ Esma Tezgi: Sanırım yazarı çok sevdiğimden ayrı göremiyorum kitaplarını =)