27 Eylül 2014 Cumartesi

Robert Silverberg "Gece Kanatları"

İçeriden Ölmek adlı kitabı sayesinde tanıdığım ve o kitabına hayran kaldığım yazar Robert Silverber'den Gece Kanatları, ne zamandır kitaplığımda okunmayı bekleyenler arasındaydı. İşsizliğin verdiği okuma azmiyle kendimi kitaplar arasında iyice bir kaybettiğim için, sonra okurum, dediğim bu kitabı da okuyup bitirdim.

Çok beğendim.

Dünya Üçüncü Döngüsü'ndedir. Toplum, loncalara ayrılmıştır. İzleyiciler, Uçucular, Anımsayıcılar, Listeleyiciler, Uyurgörürler, Katipler, Tüccarlar, Şaklabanlar bu loncalardan bazılarıdır. Loncaların haricinde Hacılar, Değişkenler ve bir de loncasızlar vardır. Loncasız olmak toplum içinde pek de saygı uyandıran bir durum değildir ancak tersi biçimde bir Hacı her zaman yatacak yer ve yiyecek yemek temin edebilme hakkına sahiptir; kimse onlardan bir şeyleri esirgemez.  Değişkenler ise insan formunun bozuk bir şekli olarak tasvir edilmektedir kitapta ve onların da pek sevildiğini söyleyemeyiz
.
Kahramanımız bir İzleyici'dir ve İzleyici olmadan önceki adını kullanmamaktadır. Bu yasaktır. Peki İzleyici ne yapmaktadır? Neden İzleyicidir?

İzleyiciler loncasının amacı, tüm lonca üyelerinin gün içinde belirli saatlerde uzayı "izlemeleri" ve yüzyıllardır kendilerine yönelmesini bekledikleri "felaketi" haber vermelerini sağlamaktır. Yani İzleyici her gün kendi zamanı geldiğinde, aletleri ve kendi yetenekleri ile uzayı taramakta ve dünyaya yaklaşan bir tehdit olup olmadığını kontrol etmektedir.

İzleyicimiz, bir Uçucu ve bir Değişken ile Roum'a doğru yola çıkar. Ancak korkular olur ve yüzyıllardır beklenen tehdit sonunda gelir; istilacılar bir gün içinde dünyayı ele geçirir; artık yönetim onların elindedir.

İşgal sonrasında değişen tüm düzen içinde Jorslem'e yolculuğu başlar İzleyici'nin. Bu yolcukta sürprizi bozmamak için adını vermeyeceğim bir eşlikçisi de vardır. Jorslem ve arınma, gençleşme yolculuğuna çıkan İzleyici bir yandan tam manasıyla maceradan maceraya ve tehlikeden tehlikeye atılacak, türlü ikilemler içinde kalacaktır. Buna rağman kendi doğrularından sapmamaya çalışacak, bir zamanlar inandığı ve parçası olduğu düzenin içinde işgale rağmen inancını korumaya çalışacaktır.

İrade adı verilen bir gücü bir nevi Tanrı olarak gören toplum içinde yenilenme, arınma sağlayan kutsal mekan olarak Jorslem, Jerusalem'in Silverberg yorumu olarak karşımıza çıkıyor. Kıta adlarının değişmiş olmasına rağmen ya da şehir isimlerinin değişmiş olmasına rağmen Silverberg'ün geleceğinde geçen bu romanda Stanbool adını görebilirsiniz. Zaten Jorselm yolculukları süresince geçtikleri yerler ve izledikleri yollar size iyi kötü hangi coğrafyada bulunduklarına dair bir bilgi verecektir.

İşgalin sebebi, İzleyiciler'in varlığının sebebi okuduğunuzda keşfetmeniz için anlatmayacağım bir detay, kesinlikle çok güzel bir dayanağı var bunların.

Robert Silverberg bana çok az Philip K. Dick anımsatıyor yer yer, bu yüzden bu iki yazarı da çok sevdiğimi söyleyebilirim. 

2 yorum:

mit dedi ki...

Silverberg'ü bana tanıtan ve onu çok sevmeme neden olan kitap :) keşke ülkemizde onun imzasını taşıyan eserleri daha çok görebilsek. Eski bir dostu hatırlatan incelemeniz için teşekkürler.

Kareler Ve Sayfalar dedi ki...

@mit: Ben teşekkür ederim.
Evet, keşke dediğiniz gibi daha çok eserini dilimizde okuyabilsek.... İçeriden Ölmek'te hayran kalmıştım, bu kitapla da pekişti bu hayranlığım.