15 Kasım 2014 Cumartesi

Bertrand Russell "Mutlu Olma Sanatı"

İlk kez 1930 yılında İngiltere'de yayınlanan Mutlu Olma Sanatı, ünlü düşünür ve matematikçi Bertrand Russell'ın insanlara mutluluğa sahip olma ya da mutsuzluk içinde eriyip kaybolma gibi iki konunun nedenleri ve sonuçlarına dair yazılarının yer aldığı, okuması pek zevkli bir kitabı.

İki bölümden oluşan kitabın ilk kısmında Russell, mutsuzluğun nedenleri üzerinde duruyor. İnsanların neden mutsuz olduklarını sorgulayan yazar, hayattaki küçük dediğimiz ya da büyük dediğimiz ve hayli gözümüzü korkutan sorunlar üzerinden her bireyin hayatında sıkıntı yaratarak mutsuzluğu oluşturabilecek sebeplere değiniyor.

Karamsarlığın, umutsuzluğun, her şeyin gelip geçici olduğu hissini üzerinden atamama gibi nedenlerle oluşan mutsuzluğu, Byron Mutsuzluğu'nu irdeleyen yazar, mutsuzluğun nedeni olarak gördüğü bazı şeyleri de bir kaç sayfalık bölümler halinde birinci kısımda işliyor. Bu bölümlerde mutsuzluğun nedenleri olarak ayrıca rekabet, can sıkıntısı ve heyecan, yorgunluk, çekememezlik, günah duygusu, işkence korkusu ve son olarak kamuoyu korkusunu sıralıyor. İş hayatından ya da gündelik hayattan verdiği örneklerle ismi geçen nedenleri örneklerle de açıklayan Russell'ın tüm çabasının aslında insanı mutlu etmeye yöneltecek bir durum yaratmak; okura en azından bu kitabın ardından kendisini "mutsuz hissetmemesi için bir tane bile olsa sebep" sunabilmek.

İçten ve konuşma diline yakın bir şekilde kaleme alınan bu metnin ikinci kısmında ise mutluluğun nedenleri işleniyor.

Mutlu olmanın hala mümkün olup olmadığını sorusuyla bölüme başlayan yazar, keyif, sevgi, aile, iş, kişisel olmayan ilgiler, çaba ve kabullenme başlıkları altında insana mutluluğu gösterebilecek, mutluluğu yaratması ya da keşfetmesini sağlayacak şeyleri okura sunarak devam ediyor. Son olarak mutlu insanı tanımlayan bu okuru kitabı kapatırken de bu yönde adım atmaya teşvik eden yazar, tüm kitap boyunca olduğu gibi aslında bu bölümde de kendi mutluluğundan ufak ipuçları ve temeller eşliğinde yazısını sonlandırıyor.

Yaşadığı dönemin (1872 - 1970) izleri kitabında bariz bir şekilde görebileceğimiz Bertrand Russell, anlatımındaki sadelikle beraber, kitabın arka kapağında da belirtildiği gibi gerçekten de "kişisel gelişim vaat eden bir popüler felsefe" kitabına imza atıyor. Her ne kadar asil bir aileden gelen ve kardeşinin ölümü ardından Lord ünvanı sahibi de olan Russell'ın bizlere hayli uzak bir zenginlik içinde sürdüğünü tahmin ettiğim hayatından gelen çoğu örnek okur için yer yer uzak görünse de, sorunlar ve çözümlerde dönemden bağımsız çıkarımlar yapmak da mümkün. En basitinden fesatlığa varan çekememezlik durumunu iş yerinde yaşayan, mutluluğu aile hayatında bulan, günah duygusu yüzünden neredeyse hayatını kendi eliyle zehir eden ya da ufak ilgi alanlarıyla hayatına renk katan ve mutluluk bulan insanları da etrafımızda her zaman gördüğümüzü inkar edemeyiz.

Bir kaç saat içinde bitireceğiniz ve okurken keyif alabileceğiniz güzel bir kitap, ister kişisel gelişim için, ister sadece Russell metni olduğu için okuyun, her durumda okuduğunuzdan pişman olmayacağınız bir eser.

Hiç yorum yok: