25 Kasım 2014 Salı

Mini Röportaj: Dedalus Kitap

Dedalus Kitap için 2014 nasıl geçmiş, 2015'ten neler bekliyorlar, buyurun mini röportajda cevaplarını okumaya.
(Ayrıca, Dedalus Kitap Genel Yayın Yönetmeni Sedat Demir ve Dedalus Kitap Editörü Merve Akıncı'ya zaman ayırdıkları ve soruları cevapladıkları için teşekkür ediyorum.)

2014 sizin için nasıl geçti? İzlenimlerinize göre okurlarca en çok sevilen kitaplarınız hangileri oldu?
2014 yılı bizim açımızdan oldukça verimli geçti. Ve henüz bitmedi. Her şeyden önce, okurla bizi tanıştıran kitap sayısı arttı. Bu kitaplar arasında Joyce kitaplığı özellikle ilgi gördü: “Joyce’un Öğrencisi”, “Bırak Seni Seveyim”, “Bildiğin Joyce”. Ardından “Uğultu” ve yeni çıkmış olsa da “Kralın Düşüşü” epey ilgi gördü.

2015'te yayınlayacağınız kitaplar hakkında neler söylemek istersiniz?
2015’te yayımlayacağımız kitaplar -elbette- sürpriz. Oldukça iddialı kitaplar. Yine çeşitli dillerden, çeşitli edebiyatlardan çevirilere devam etmekle birlikte Türk edebiyatının genç, gelecek yıllardaki temsilcilerini de yayınevi olarak değerlendireceğiz.

Ağırlıklı olarak yöneleceğiniz bir tarz olacak mı 2015'te?
Artık biraz daha kuramsal metinlere başlıyoruz 2015’le beraber. Sanat tarihiyle, edebiyat kuramlarıyla, sosyal bilimlerin önemli düşünüş ve tarzlarıyla ilgili kitaplarımız olacak. Kurmaca kitapların devamı elbette gelecek fakat 2015 planlarımızda öncelikli olarak kuramsal metinlere yer ayırmaya çalışıyoruz.

Okurla ilk kez buluşacak olan yeni yazarların eserleri 2015 programınızda yer alıyor mu? Bu yazarlar ve eserlerinin öne çıkan özellikleri, farklılıkları neler?
Evet, tabii ki yer alıyor. Okurun karşısına ilk kez çıkacak olmak, bir yazar için ne kadar önemli bir adımsa, bizim için de o kadar önemli esasen. Genç, yeni yazarları keşfetmek ve onlara bir kapı aralamak adına iyi işler yaptığımızı düşünüyoruz. Bunu da devam ettirme düşüncesindeyiz. Özellikle, kurmacada, edebiyatı soruşturan ve onun imkânlarından faydalanmayı tercih eden yazarlara yer vereceğiz. Şu anki planlarımıza baktığımızda, Türk edebiyatına gelecek altı yeni yazar var ve oldukça genç yazarlar.

Sizce 2015 yayıncılar ve okurlar için nasıl bir yıl olacak?
Bu konuda genel bir yorum yapmak pek mümkün değil, takdir edersiniz ki. Ama kendi adımıza konuşmak gerekirse, yayın programımız oldukça yoğun. Yine nitelikli eserler yer alıyor. Yeni yazarlara yer verecek olmak, okurları farklı bilim ve sanat kuramları kitaplarıyla buluşturacak olmak bizi heyecanlandırıyor. Bir önceki yılı aratmayacak bir yıl geçireceğimize inanıyoruz. Kısacası, bomba gibi geliyoruz!

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Umarız genç yazarlardan kasıt sadece yaşları değildir.. 60 yıllık amcalar gibi yazan genç yazarlarla dolu ortalık..