25 Kasım 2014 Salı

Mini Röportaj: Say Yayınları

Mini röportajlar Say Yayınları ile devam ediyor. Sosyoloji, psikoloji, kadın çalışmaları gibi konulara çalışırken onlarca kaynaklarını kullandığım Say Yayınları'nın, röportajda da adı geçen Erich Fromm kitapları benim özellikle tavsiye edeceğim 2014 yayınlarından bazıları. 

2014 sizin için nasıl geçti? Sizin izlenimlerinize göre okurlarca en çok sevilen kitaplarınız hangileri oldu?
2014 yılı, Say Yayınları’nın tarih ve bilim kitapları ile zirve yaptığı bir yıl oldu. Darwin ve Sonrası, İkili Sarmal, Kapitalizmin Kısa Tarihi gibi klasik eserlerin yanı sıra Herkes İçin Dizisi içerisindeki kolay anlaşılır kitaplar ile bilim ve tarih eserlerini geniş bir okuyucu kitlesine sunduk. Sinema, fotoğrafçılık, popüler psikoloji ve felsefe alanlarını da ihmal etmedik. Bertrand Russell ve Erich Fromm’un birçok eseri okuyucu ile tekrar buluşma fırsatını buldu. Platon, Aristoteles ve Schopenhauer gibi filozofların, Freud ve Frankl gibi psikanalistlerin eserlerini yayımlayan diziler yeni kitaplar ile devam etti. Ahmet Cevizci, Mehmet Kanar, Özer Kanburoğlu ve diğer yerli yazarlarımız da yeni eserlerini okuyuculara sundular.

2015'teki yayınlayacağınız kitaplar hakkında neler söylemek istersiniz?
Yeni yıla iddialı bir kitap, Philip Zimbardo’nun ünlü Stanford Hapishane Deneyi’ni anlattığı The Lucifer Effect ile giriş yapacağız. Özünde iyi olan insanların nasıl birdenbire her türlü kötülüğü yapabilir hale geldiğini anlatan bu kitabı sadece psikoloji meraklıların değil, insan doğasını kavramak isteyen tüm okurların ilgi ile karşılayacağını umuyoruz.
Yayın bakımından Türkiye’nin geride olduğu alanlardan biri popüler bilimdir. 2015 yılı Say Yayınları için popüler bilim kitapları açısından verimli bir yıl olacak. Carl Sagan’ın Atalarımızın Gölgesinde ve bilimkurgu meraklılarının filmini beğenerek izlediği Mesaj romanını yayımlayacağız.  Kuantum teorisini, evrim teorisini ve içinde bulunduğumuz evreni ve yaşamı anlamaya yönelik kitapların da bu boşluğu dolduracağını düşünüyoruz.
Savaşın başlangıcının 100. yılı olan bu sene içerisinde Birinci Dünya Savaşı kitabını sunduk; bu kitabın devamı niteliğinde John Keegan’ın önemli eseri İkinci Dünya Savaşı kitabını hazırlıyoruz. Merak ile beklenen Dünya Tarihi serisinin 3. ve 4. ciltleri ve yeni yayımladığımız Hitlerin Filozofları kitabının paralelinde Hitlerin Bilimadamları ve muazzam bir uygarlıklar tarihi geçmişine sahip olan İran’ın tarihini anlatan kitaplar ile bu alandaki yayınlarımıza devam edeceğiz.
Alanında uzman akademisyenlerin katkıları ile yayınladığımız Felsefe, Psikoloji ve Sosyoloji alanındaki klasik eserlerin yayımlandığı dizilerimiz her sene olduğu gibi yeni eserler kazanacak. Klasik eserleri nitelikli çeviriler ve uzmanların önsözleri ile yayımladığımız Say Klasikler Dizisine bu sene içerisinde Siyasetname, Tao Te Ching, Komunist Parti Manifestosu, Sivil İtaatsizlik gibi değerli eserleri kazandırmayı planlıyoruz.

Ağırlıklı olarak yöneleceğiniz bir konu olacak mı 2015'te?
Her geçen sene daha çok ağırlık verdiğimiz tarih kitaplarına yenilerini eklemeye devam ediyoruz. 2014 yılı içerisinde kitaplığımızın içerisinde yeni bir dizi, “Yedi İklim Tarih” dizisi oluşturarak farklı bir yön verdik. Editörlüğünü Dr. Erkan Serçe’nin üstlendiği Yedi İklim Tarih Dizisi içerisinde yayımlanan kitaplar yaşadığımız toprakları yani Anadolu’yu konu alıyor. Bu dizinin iki kitabı, Troas’ta Yolculuk ve İstanbul 1830 henüz yayımlandı, 2014 yılı başında Abdülmecid Dönemini anlatan Ayaklanmadaki Bir Yıl ve Bir Gezi Haritası – İstanbul, İzmir ve Atina kitapları okuyucular ile buluşacak.  Sene sonuna kadar bu diziye 10 yeni kitap kazandırmayı planlıyoruz.

Sizce 2015 yayıncılar ve okurlar için nasıl bir yıl olacak?

Hem yayıncılar hem de okuyucular için kitap dolu bir yıl olmasını ümit ediyoruz. 2015 yılı içerisinde ilk defa yayımlanacak, Türkçeye kazandırılacak yeni kitapların heyecanını şimdiden duymaktayız. 

Hiç yorum yok: