24 Kasım 2014 Pazartesi

Mini Röportaj: İthaki Yayınları

2014'ün bitimine az bir zaman kaldı malum. Benim de aklıma yayınevleriyle kısacak da olsa röportajlar yapma fikri geldi. 2014 nasıl geçti, 2015 beklentileri neler, sormak istedim.

İlk konuk, İthaki Yayınları. Zaman ayırdıkları için teşekkür edip, sizleri mini röportajla başbaşa bırakayım.

(Not: Röportajda bahsi geçen Son Kurtadam adlı kitap hakkındaki yazımı yakında okuyabileceksiniz. Ama sizin yerinizde olsam yazıyı beklemeden gidip kitabı alırdım, hala okumamış olanlar varsa, şiddetle tavsiyedir.)

2014 sizin için nasıl geçti? Sizin izlenimlerinize göre okurlarca en çok sevilen kitaplarınız hangileri oldu?
2014, İthaki için verimli geçti. En çok kitap yayımladığımız yıllardan biri oldu. Kalem ve Yaşam başlıklı bir diziye başlayıp, Bram Stoker’ın Kayıp Günlüğü ile Jack Kerouac ve Allen Ginsberg’ün Mektuplar’ını yayımladık. En çok ilgi çeken kitaplarımızdan biri Douglas Adams’ın kayıp senaryosundan hareketle yazılan Doctor Who: Shada adlı roman oldu. Bilimkurgunun önemli isimlerinden biri olan Iain M. Banks’in ünlü Cebirci romanını yayımladık. İthaki okurlarının çok yakından takip ettiği John Scalzi’den bir romanı daha kataloğumuza ekledik: Kırmızı Üniformalılar. Kitap fuarı yaklaşırken yayımladığımız Son Kurtadam ve Locke Lamora’nın Yalanları en çok ilgi gören kitaplarımız oldu diyebiliriz.

2015'teki yayınlayacağınız kitaplar hakkında neler söylemek istersiniz?
2015’te Doctor Who kitapları yayımlamaya devam edeceğiz. Polisiyeye de geçen seneye göre daha fazla ağırlık vermek istiyoruz. Başladığımız fantastik serilerin devamını yayımlayacağız. Kan Şarkısı, Locke Lamora’nın Yalanları gibi kitapların devam romanları gelecek. Sevilen yazarımız Patrick Rothfuss’un Sessizliğin Müziği adlı kısa romanını yayımlayacağız. John Scalzi’nin son kitabını da programımıza aldık. Elbette Neil Gaiman’ı unutmadık. Gaiman’ın imza attığı iki derlemeyi okurlarımızla buluşturacağız. Bunların dışında Kalem ve Yaşam başlıklı dizimizde Kafka, T.S. Eliot, Hemingway gibi isimlerin hayatlarına dair ilginç kitaplar yayımlayacağız. Bilimkurguda da birkaç sürprizimiz olacak.

Ağırlıklı olarak yöneleceğiniz bir tarz olacak mı 2015'te?
2015’te fantastik ve bilimkurgu ağırlıklı yayın programımıza devam edeceğiz, ancak polisiyeyle desteklemeyi planlıyoruz.

Okurla ilk kez buluşacak olan yeni yazarların eserleri 2015 programınızda yer alıyor mu? Bu yazarlar ve eserlerinin öne çıkan özellikleri, farklılıkları neler?
Eğer bu soruda kastedilen yerli yazarlarsa, şu anda yayını kesinleşen çok fazla eserimiz olduğunu söyleyemeyiz. Ne de olsa yayınımızın büyük bir kısmını çeviri eserler oluşturuyor. Yine de incelediğimiz dosyalar var.

Sizce 2015 yayıncılar ve okurlar için nasıl bir yıl olacak?
2015, daha fazla yayıncının e-kitap piyasasına girdiği bir yıl olabilir. Önceki yıllara göre biraz sönük geçen 2014’ün daha verimli, daha çok kitabın okunduğu bir yıl olacağını düşünüyoruz.

2 yorum:

Gül Akça dedi ki...

İthaki Yayınlarını çok severim ve çok da okurum... ama bu sene yayımladıkları Cebirci olağanüstü sıkıcı bir kitaptı... bence onu öne çıkarmaslar iyi olur...

Kareler Ve Sayfalar dedi ki...

@Gül Akça: O kitabı okumaya hala zamanım olmadı ama genelde okuyan arkadaşlarım beğenmişti. Merak da ediyorum aslında.